Greece – Zakynthos

Имаше една изложба на снимки от въздуха на различни точки от света…на моста на влюбените. Всъщност всички снимки от таз изложба може да видите тук http://www.yannarthusbertrand2.org/

Та на таз изложба Тин си хареса Закинтос. Остров в Гърция. Третият по големина Йонийски остров, в Йонийско море разбира се. Бил е част от Венецианската република…отдавна…Венецианците го защитават от османците. Усеща се италианският стил в архитектурата. Бил е окупиран и от Франция. А накрая и от британците . Чак до 1864. След като Гърция се стабилизира със качването на престола на Джордж I си става гръцки. Иначе е кръстен на Аркадийския вожд Дардан (ха…това го пише във уики, обаче не виждм връзка в имената).

Ааа…гледай ти…значи Дардан се води родоначалник на троянските царе и предтеча на Хектор и Еней. А Закинтос се е казвал сина на Дардан, той пръв се бил заселил на острова.

Тъй…та се разходихме натам…много е красиво…едната част е по-цивилизована, но си има и дива част..по-трудно достижима. Една от големите атракции се води един корабокруширал кораб, обаче не толкова кораба колкото гледката от горе си струва, а и водата е безумно синя. Има си платформа за гледки и няколко търговеца, които предлагат захаросани бадеми:)

Малко ме хвана срам, че там освен нас другите българи бяха един младеж и една девойка. Тя го попита защо водата е толкоз синя, а той и каза че било от синия пясък.  А аз си стисках палечки да не се налага да говоря докато са наоколо, да се стане ясно, че и ние сме българи….суета…

И тъй…стига приказвах…


2 Responses to “Greece – Zakynthos”

  1. Благодаря за удоволствието.

  2. Наистина страхотно място – изкарахме там 15 дни
    Невероятни гледки, невероятно синьо море невероятна природа и спокойствие. Бяхме отседнали във Василики, там е много спокойно, Ако искате купон и барове – Лаганас.

Leave a comment